Pěstování vlastních potravin nemusí být náročné

Jak již napovídá titulek dnešního příspěvku, přináším zamyšlení nad pěstováním vlastní produkce potravin, konkrétně zeleniny. A pokud k pěstování nepoužijeme žádné přípravky pro hubení škůdců (pesticidy), žádné přípravky pro ošetření půdy a prostředí proti plevelům (herbicidy), ani žádná dusíkatá a neorganická hnojiva, tak můžeme mluvit i o vlastních BIO potravinách.

Eco conceptPro pěstování vlastní zeleniny, pak není potřeba ani zbytečně příliš místa a můžeme jej pěstovat třeba i za oknem v obávacím pokoji nebo v místnosti, kterou nevyužijeme pro jiné účely, není třeba, aby byla příliš vytápěná, ale je vhodné, aby byla místnost s oknem na jižní straně. Pro růst rostlin je potřeba především sluneční světlo. Pěstovat tak zeleninu můžeme i v zimním ročním období, kdy je nedostatek zeleniny a potravin, které jsou pěstované v přirozeném venkovním prostředí a většina zeleniny v supermarketech, ale i na pultech malých obchodů pochází z produkce foliových plantáží ve Španělsku a jižních zemích, které především v zimním období fungují doslova jako fabrika pro výrobu zeleniny pro zbytek Evropy. Pro pěstování se používá především technika hydroponie (pěstování rostlin ve vodném roztoku) viz toto video. Tato technologie sice zabraňuje, aby se k rostlinám dostali škůdci, ale pro urychlení růstu a produkce, jsou pěstírny velmi intenzivně dohnojovány velmi agresivními hnojivy, která zároveň zabraňují kazení zeleniny a také ovoce při jeho dopravě do supermarketů a ke spotřebiteli a zároveň umožňují dozrávání v průběhu této cesty. Ovoce se tedy sklízí ještě nezralé a dozrává až při cestě k tomu, kdo si jej koupí. U většiny zeleniny tomu tak sice není, protože se sklízí až při dozrání, což je dáno tím, že je podstatně odolnější proti hnilobě jako ovoce, nicméně hnojiva, která velmi urchylují růst, jsou používána také. Výsledkem je sice krásná, velká a nezkažená zelenina, ale když si připočítáme, jak dlouho trvá od sklizně po konzumaci doprava ke spotřebiteli, není bez pochyby, že zelenina musí být „nadopovaná“ látkami pro udržení vzhledu. Vzpomínám si také na slova své babičky, která vždy říkala, že „Jablko, ve kterém není červík, není zdravé, protože pokud se do něj červík nepustil, asi mu nechutnalo !“ 😀

Abychom eliminovali výše uvedené skutečnosti, můžete se pustit do pěstování potravin svépomocí. Několik zajímavých tipů můžete nasát na těchto stránkách nebo případně zde, kde se mluví i o pěstování zeleniny na balkoně 😀

Vzhledem k tomu, že se chystám pěstovat také potraviny (zeleninu) svépomocí v průběhu celého roku, ve skleníku, který bude součástí našeho nového obydlí, budu vás průběžně informovat o tom, jak se nám to daří. Prozatím Vám přeji hodně úspěchů a pokud máte jakoukoliv zkušenost s touto problematikou, napište ji do komentářů pod článkem. Budu velmi rád za příspěvky a předpokládám, že i ostatní čtenáři se rádi přiučí.

Komentáře z facebooku

Komentéře

2 thoughts on “Pěstování vlastních potravin nemusí být náročné

  1. Doporučuji Vám podívat se na Aquaphonii. Narozdíl od hyrophonie se získává přírodní hnojivo od ryb v uzavřeném cyklu, kde rostliny vodu zase čistí pro ryby. Narozdíl od klasického zemědělství nepotřebujete těžkou techniku, žádná umělá hnojiva, ušetříte až 96% vody, můžete mít i vertikální zahrady tj. ušetříte místo, ale hlavně ušetříte 75% času a produkce bude úžasná. Každý rybář Vám potvrdí, že kde jsou ryby roste vegetace jako smyslů zbavená. Já mám zatím jen bazén na ryby, s aquaphonií a pěstováním řas začnu příští rok. Na bio-zahradě se mi daří jen dýním, špenátu, goji (superfood – rovněž doporučuji prostudovat), kopřivám (trochu perma kultury neškodí:-), švestkám a rajčatům. Letos budou i jablka.

    • Opět velmi výživný příspěvěk 😀 Pane Filipe, vy jste opravdu zapálený pro věc 😀 Pro čtenáře jsem našel o Aquaphonii pár zajímavých videií : https://www.youtube.com/watch?v=acpJL7lxhQQ . Jde o větší funkční projekt, který je sice ve francoužštině, ale pro ty, co neumějí francouzsky, stejně jako já, vězte, že se stačí dívat 😀 Další již z českého pražského prostředí se jedná o pilotní projekt Aquaphonického zařízení pro „každou kuchyni“ https://www.youtube.com/watch?v=g-fmJz592U8 . No a pak už stačí klikat jen na odkazy na videa vpravo 😀
      Jo a nesmím zapomenout zmínit facebook o Akvaponii https://www.facebook.com/aquaponie 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *